Recenze ICOM IC-718 (DSP)

30.09.2005 18:59

Popis TRXu ICOM IC-718
Velký počet nových radioamatérů, kteří chtějí poznat kouzlo krátkovlnných pásem, často hledá cenově dostupné a přitom dobré zařízení. V současné době padá volba především na populární Yaesu FT-897 a 857. Pokud někdo nepotřebuje mít KV a VKV zařízení v jedné "krabičce", chce pouze čistokrevný KV transceiver, může zvolit výrobek firmy Icom, krátkovlnnou radiostanici IC-718.
Já jsem toto rádio zakoupil v únoru 2004 v jedné pražské prodejně za cca 22.000 Kč s DPH. Před získáním koncese C tato stanice sloužila především pro vysílání na KV pro radioklub OK2KJI. Nyní mám za sebou téměř rok aktivní činnosti na KV pásmech pod vlastní značkou a zařízení mi velmi dobře slouží. Nechci zde 718-ku vychvalovat, ale upozornit na některé nectnosti a vlastnosti.

POPIS TRXu ICOM IC-718
-------------------------------
ČELNÍ PANEL:
IC-718 má rozměry 240x95x239 mm, takže v menším hamshacku je ideální, není ale tak miniaturní jako oblíbená 706-ka. Na přední straně na první pohled zaujme velký LCD displej, který má 3 nastavitelné úrovně podsvícení žlutooranžové barvy a přehledně zobrazuje veškeré potřebné informace. Vlevo od displeje najdeme reproduktor, pod ním 8-pinový konektor pro mikrofon a 6,5mm jack konektor pro sluchátka. Dole pod LCD je vypínač radiostanice a 2 knoflíky. Jeden slouží pro AF a RF/SQL, druhý pro RIT a SHIFT. Nad ladícím knoflíkem jsou často používaná tlačítka pro přepínání módů CW,CW-R,LSB,USB,RTTY,RTTY-R,AM, dále tlačítko pro zapnutí/vypnutí přídavného filtru a tlačítko TS slouží pro změnu ladícího kroku. Na pravé straně je panel s čísly pro přímé vkládání frekvence a pro další různé funkce jako např. SPLIT, SCAN, MEMORY, VOX, VFO A/B, přepínání pásem UP/DOWN, vstupní tlačíto do menu, předzesilovač, atenuátor a další...

ZADNÍ PANEL:
Zadní panel obsahuje anténní konektor SO-239, napájecí 6-ti pinový konektor, konektor pro externí anténní tuner, 13-ti pinový ACC konektor (např. pro interface při vysílání digitálním druhem provozu), jacky pro CT-17 (interface ovládání TRX přes PC), dále jacky pro externí reproduktor a CW klíč. 2 RCA konektory slouží pro připojení koncového stupně (ALC+SEND). Dále je zde zemnící svorka.

MENU SYSTÉMY:
IC-718 má dle mě dobře udělané menu. Jde vlastě o dva rozdílné menu systémy. Základní je QUICK SET MENU, kde se nastavuje 13 základních parametrů, u kterých se předpokládá, že budou často přenastavovány: VF výkon, MIC GAIN, VOX GAIN, VOX DELAY, ANTI-VOX, CW PITCH, KEY SPEED, jas displeje, RTTY parametry a jiné. V INITIAL SET MENU se nastavují méně měněné parametry jako: SCAN SPEED, AUTO TS, KEY TYPE, BEEP, BAND BEEP, SIDE TONE LEVEL, CI-V ADDRESS, OPTION FILTER, EXPAND FILTER, TUNER TYPE, LANGUAGE, BAUD RATE a další.... Díky alfanumerickému displeji je orientace v položkách menu velmi snadná a ovládání je intuitivní, pro znalé amatéry téměř není potřeba část návodu o menu systémech.

PŘIJÍMAČ A VYSÍLAČ:
Vlastnostmi je toto zařízení dost podobné IC-706. Nemá sice 50MHz ani VKV/UKV, ale přijímač má rovnež tendenci se zahltit při přeplněném pásmu. Vlastnosti vysílače se liší jen nepatrně, dle měření je na tom 718-ka o trochu lépe. Stabilita je výborná, dokonce lze dokoupit high-stability krystal. Selektivita a další vlastnosti se nějak nevymykají z průměru. Je nutné si uvědomit, že 718-ka je určená na běžné vysílání a není to žádný top model. 

PŘÍDAVNÉ FILTRY A DSP MODUL:
Do IC-718 je možné doplnit jeden filtr: CW 250,CW500,SSB 1.8, SSB 2.8 a SSB 3.3 KHz. Já jsem zvolil FL-222 1.8 KHz SSB filtr a jsem spokojen. Větší příznivci CW jistě zvolí CW filtr, protože bez toho si nedovedu na tomto rádiu představit CW provoz v závodech. Nainstalováním DSP modulu se objeví na displeji symbol "DSP" a aktivují se funkce NOTCH FILTER A NOISE REDUCTION, což jsou funkce, které při digimódech a SSB opravdu často využívám a jsem spokojen s jejich fungováním.

PROVOZ CW:
Transceiver má zabudováný elektronický klíč s měnitelnou rychlostí od cca 25 do 200 zn/min. V menu se dá nastavit výška tónu a poměr tečka-čárka. Zajímavá je funkce CW-REVERSE, která dokáže odladit rušící signál. Klíč nebo pastička se zapojuje na zadním panelu do 6,5mm jack konektoru, nebo je možno využít dva piny na ACC konektoru. V nouzi se dají naprogramovat tlačítka UP/DWN na mikrofonu pro telegrafní vysílání, ale je to dost nepohodlné a je zapotřebí tréning. Transceiver nabízí FULL BK provoz, ale připravte se na to že PTT relé je poněkud hlučnější než u jiných zařízení co znám. 

DIGITÁLNÍ PROVOZ:
Na IC-718 jsem zatím vyzkoužel digitální módy PSK,RTTY,MFSK,HELL,OLIVIA,THROB,SSTV,MT63 a CHIP, vše bez problémů. K propojení s počítačem mám home made interface propojený přes 13-ti pinový ACC konektor, kde jsou všechny potřebné signály. Tento konektor ale bohužel není v základním příslušenství a ICOM jej nabízí za cenu kolem 250 Kč. V prodejně GES je ale k mání ten samý typ asi za 30 Kč. (pod názvem konektor pro Atari monitor). IC-718 nabízí FSK i AFSK provoz, což je u zařízení této cenové kategorie zajímavé. 

SSB PROVOZ:
Zařízení má k dispozici VOX, v menu se pak nastavuje VOX DELAY a ANTIVOX. Výborná je funkce COM, což je hlasový kompresor zejména pro DX provoz. Zatím používám originální ruční mikrofon HM-36, modulace je při rozumném nastavení velmi dobrá. Jako příslušenství je krásný stolní mikrofon SM-20, ale jeho cena je kolem šesti tisíc. Nevýhodou 718-ky je, že má pevně nastavené AVC. Nedá se tedy přepínat mezi rychlým a pomalým AVC.

TECHNICKÁ SPECIFIKACE:
Rozsah přijímače: 0,5 až 30MHz
Rozsah vysílače: všechna amatérská pásma
Druhy provozu: CW,LSB,USB,RTTY,AM
Max. výkon: 100W, pro AM max. 40W
Počet pamětí: 101
Napájecí napětí: 13,8V +-2V
Proudový odběr: max. 20A
Pracovní teplota: -10 až +60 C
Rozměry: 240x95x239 mm 
Hmotnost: 3,8 kg
Frekvenční stabilita: méně než +-30 Hz/hr
Potlačení nosné: více než 40 dB
Citlivost: 0.16 uV
Selektivita: více než 2.1 kHz/-6dB, méně než 4.5 kHz/-60dB

ZHODNOCENÍ:
ICOM IC-718 je jednoduchý a spolehlivý transceiver pro KV pásma. Je určen pro "normální" vysílání, má jednoduchou a přehlednou obsluhu a bohaté přislušenství. Za rok provozu jsem s tímto rádiem a multiband vertikálem udělal cca 140 zemí DXCC. Myslím, že pro začínajícího amatéra je to dobré zařízení. 

 

Snímky z instalace filtru a DSP modulu:

 

Zpět

Vyhledávání

© 2013 Všechna práva vyhrazena.