Největší DISCONE anténa na světě

01.05.2024 11:44

     

     Když jsem v roce 2023 plánoval svoji „one-man show“ cestu po jihozápadě USA, hledal jsem na mapě různé zajímavosti v okolí města Tucson v Arizoně, kde jsem svůj trip začínal. Jelikož je to co by kamenem dohodil k mexické hranici (cca 90km), řekl jsem si, že by nebylo špatné navštívit i město Nogales v Mexiku. Při plánování trasy jsem narazil na muzeum TITAN II, nedaleko města Green Valley. Jedná se o jediné dochované podzemní silo s jadernou mezikontinentální raketou  LGM-25C TITAN II, které je dnes přístupné jako technická památka z dob studené války. Když jsem zjistil, že součástí areálu je i největší krátkovlnná anténa typu Discone na světě, o návštěvě bylo rozhodnuto. Muzeum je dobře přístupné z dálnice I-19 na exitu 69 mezi městy Sahuarita a Green Valley. Areál lze navštívit v otevírací době muzea, tj. 10 – 17h, samotná anténa je umístěna mimo placený prohlídkový okruh.

     Těchto vojenských raketových základen bylo po Arizoně rozmístěno cca 18. Uvedeny do provozu byly v roce 1963. Jejich likvidace proběhla z rozhodnutí vlády USA v roce 1982 a dochovala se jediná, s označením 571-7. Díky tomu se dochovala i jediná discone anténa, která sloužila jako hlavní komunikační prvek základny a dnes je unikátní technickou památkou. Byla vyrobena firmou Collins Radio Company. Anténa je dodnes funkční a o její provoz a údržbu se stará Green Valley Radio Club. Anténa je skutečně obrovská, mnohem větší, než se zdá z fotografií. Na výšku má 25m, na šířku 20m a horní „klobouk“ má průměr téměř 10m. Frekvenční rozsah je udávaný 6-30 MHz.

     Z radioamatérského hlediska je ale nejzajímavější fakt, že anténa je radioamatérům či posluchačům volně k využití. Stačí na pokladně muzea požádat o provozní deník, tam se zapsat a pak obdržíte klíč. Na jižní straně antény je parkoviště, lavice a stůl a hned u nich je malá skříňka, která po odemčení obsahuje kousek koaxiálu s PL konektorem. Anténa funguje v pásmech 40-20-17-15-12-10m, údajně však i na pásmu 6m. Na většině pásem není třeba používat žádný tuner, PSV se pohybuje kolem 1:1,5.

     Před mojí cestou, v březnu 2024, jsem kontaktoval jednoho z členů radioklubu Green Valley, Toma, K7VOA, který bydlí nedaleko, a domluvili jsme si setkání u antény. K tomu došlo 13. března 2024 a s Tomem přijel i Eugen, N8ELA, prezident arizonského radioklubu. (pravděpodobně chtěl vidět, jaký exot ze střední Evropy se do těchto zapomenutých končin táhne, hi) I přes mojí mizernou angličtinu to byla hodinka přátelského příjemného popovídání a dle záznamu v logu jsem první OK, který zde byl. Mnoho Evropanů sem prý zatím nezavítalo. Samozřejmě naše CEPT koncese v USA neplatí, ale lze si zavysílat na místní klubovou značku WE7GV. Radioklub Green Valley je velmi aktivní, například pořádá pravidelná setkání radioamatérů, které se shodou okolností konalo večer v den mé návštěvy a kam jsem byl srdečně pozván. Na webu https://www.gvarc.us/ je kalendář akcí, kde je mimo jiné uvedeno, kdy se chystá nějaké vysílání na discone anténu. Zatím poslední vysílací aktivita byla 6. května, u příležitosti výročí 38 let založení muzea.

     Ještě bych zmínil jeden malý detail, který se mi ale velmi líbil. Koncesovaný US radioamatér si může na svoje vozidlo pořídit „SPZ“ se svoji značkou a nějakým radioamatérským motivem. Během cest jsem takových aut se značkou, která radioamatéra praští do očí na první pohled, potkal opravdu hodně.

 

Poloha antény:

https://maps.app.goo.gl/aUZARDFVFuuqcZX88

 

Zpět

Vyhledávání

© 2013 Všechna práva vyhrazena.