DX report - září 2017

30.09.2017 19:32

Přijaté direct QSL v září:

VU4YC

V září jsem pracoval s následujícími DX aktivitami:

OJ0/UA4WHX, 5T2AI, VO1/DJ7JC, PJ4/PA3BWK, 5T5OK, A25BI, A25BE, A25SP, FP/DH5FS, FP/DK2AB, FP/M0WUT, FP/M0BLF, OY/RU7D, FR/F8FUA, PY0FW, T88XA, KH0XG, XT2AW, A5A, V63FKR, YE72JB

 

V záři jsme se konečně dočkali mimo několika anomálií šíření i několika pěkných expedic a DX aktivit, mezi kterými jednoznačně na pásmech i v clusterech vyčnívala značka 5T5OK. Známý expediční tým českých operátorů předvedl perfektní expediční provoz na všech pásmech a všemi druhy provozu. Tým tentokrát pracoval ve složení OK6DJ, OK1BOA, OK1GK, OK2ZI, OK1CRM a 5T2AI. I když nepoužívali PA, měli velmi slušné anténní vybavení a tedy i slušné signály. Problémem u mne bylo jen 160 a 10m. Zatímco na 160m za to může moje mizerná anténa pro toto pásmo, na 10m se projevily hlavně mizerné podmínky. I když byla okna, kdy i u nás měli signál silný i na jednoduché antény, já měl smůlu a pokaždé, když jsem byl u rádia, buď na 10m nebyli, nebo tak slabě, že jsem ani nevolal. Můj cíl byl ale splněn, tedy nová země na 80 a 40m. Pileupy byly sice slušné, zejména na začátku expedice, ale dovolat se dalo velmi pěkně. Byli aktivní i na RTTY a FT8, v závěru expedice i na PSK. O provozu FT8 se ještě zmínim na konci DX reportu. Kluci udělali přes 43 tis. spojení a jako obvykle to byla skvělá propagace OK značky ve světě.

Mezi další expedici, která nešla na pásmech přehlédnout, patřil provoz německých a britských operátorů z ostrova St. Pierre and Miquelon. Pracovali jako FP/ vlastní call. Nebyl problém s nimi pracovat na 40 až 15m. Z Afriky byla mimo naší domácí expedice také další aktivita, např. v podobě provozu Haralda, DF2WO, který koncem měsíce pracoval převážně SSB a FT8 jako XT2AW. Velmi pěkné signály z Botswany měla skupina ruských radioamatérů, která vysílala mezi 14.-26.9. a udělali 12000 spojení. Vzhledem k mizerným podmínkám jsem je dělal jen na 30 až 17m. Světoběžník Vlad tentokrát vysílal z Market Reef, jako OJ0/UA4WHX. Z oblasti Oceánie potěšilo RTTY spojení na 20m se stanicí V63FKR, pod kterou vysílal prázdninovým stylem JR1FKR. Byl QRV pouze SSB a RTTY a většinou jsem ho na SSB slyšel dost špatně, až 30.září kolem poledne měl na 20m RTTY naprosto fantastický signál a spojení bylo otázkou jednoho zavolání simplex. Zanedlouho se strhl slušný pileup. Pod značkou T88XA vysílal JA3KIO a byl aktivní i provozem JT65. Já s ním pracoval na 20m CW. Koncem měsíce byla velmi aktivní speciální značka YE72JB k výročí 72-ti let provincie West Java. Za 3 spojení lze získat velmi pěkný diplom. JR1RXW byl QRV jako KH0XG a v odpoledních hodinách měl silný signál na 20 a 17m. Z Jižní Ameriky zaujala značka PY0FW, pod kterou vysílal Leo, PP1CZ, který v minulých letech používal značku PY0F/PP1CZ. Poslední zářijový den jsem ještě dělal A5A, téměř každoroční aktivitu Zorra, JH1AJT, který bude z Bhutánu vysílat do 8. října. Poslední jeho aktivita zde byla v únoru 2017. Škoda jen, že používá stále stejnou značku. O překvapení se 29.9. odpoledne a večer postaralo pásmo 6m. Byl zde velmi čilý provoz módem FT8 (jak jinak, že...)

Když jsem minule psal o tom, jaké pěkné DXy lze dělat na JT65, netušil jsem, jaký boom zažije v září provoz FT8. Usoudil jsem, že je třeba nezaostávat a jít s dobou. Na FT8 (který je několikrát rychlejší než pomalé JT65) jsem udělal asi 200 spojení a převážná část z toho byla spojení mimo EU. Byl jsem mile překvapen, jak lehce a rychle jdou dělat DXy s výkonem pod 100W. I když vím (a je to na vodopádu i pěkně vidět) že mnoho stanic zde jezdí s PA, já osobně jsem s výkonem nejčastěji kolem 70W dělal desítky JA, W, PY, BY, ZS, VK a ZL stanic. Koncem září docela pěkně chodila pásma 12 a 10m a i tady byl provoz FT8 docela velký. S oblibou ráno chodím na 80m dělat amíky, pak přejdu na 40 a 30m kde na výzvu chodí VK a ZL. Jen mě udivuje, že snad nikdo v Evropě neví, co znamená CQ DX. Otočím anténu na VK/ZL, začnu volat CQ DX, nebo třeba CQ VK, CQ JA a opakovaně a neúnavně volá množství stanic především z jižní EU a Ruska. Pak je to jen o tom, kdo bude mít delší trpělivost. Vyplatí se vydržet a šňůra stanic třeba z VK je pak odměnou. Mód FT8 je myslím velmi povedený a vhodný na dělání DXů bez nutnosti použití PA. Když jsem sledoval provoz 5T5OK na tomto módu, nemohl jsem se ubránit tomu, že toto asi nebude ideální mód pro expedice. RTTY je rychlejší a mnoho operátorů ještě neumí s FT8 pracovat a pokud jede expedice SPLIT a nezmíní to v každé relaci, mnoho operátorů je volá simplex. Chápu snahu kluků z 5T5OK o maximální počet spojení, ale přijde mi trochu zbytečné rozdrobit DIGI provoz mezi RTTY, FT8 a PSK. FT8 by možná mělo být šancí na spojení pro hůře vybavené stanice, přeci ne každý může mít doma směrovku a kW. Jenže ti se zde stejně neprosadí, jelikož i na FT8 volá skoro každý s kW ve snaze mít na clublogu řádně zafajfkováno. Plno operátorů na FT8 nadává, ale expedice s tím dělají, aby náhodou neměli o fajfku míň, než kolega z vedlejšího města. Ale co, je to koníček a hlavně že nás to baví :-)

 

Zpět

Vyhledávání

© 2013 Všechna práva vyhrazena.