DX report - únor 2020

27.02.2020 18:48

Přijaté direct QSL v únoru:

VK9CZ, VP6R

V únoru jsem pracoval s následujícími DX aktivitami:

KP4/AA7CH, HU1DL, TI9A, 5I4ZZ, 5I5TT, E44CC, 5H4WZ, TZ1CE, 9N7AM, TI7/G4IRN, FS/VA7XW, TN/UA9FGR, PJ4/K1TO, ZL1NA/mm, PJ5/KG9N, V3O, PJ4/NE9U, TU5PCT, VP8PJ, PJ4NG

 

     Měsíc únor na KV pásmech pro mě představoval docela slušné žně, především v jeho prvním, druhém a posledním týdnu. První velkou expedicí, která vyjela, byla německá expedice vysílající z El Salvadoru pod značkou HU1DL. 10 německých operátorů udělalo za 15 dní provozu 60205 spojení, z toho téměř 36% s EU. Operátoři předváděli dle mého názoru excelentní CW provoz, ale podařily se spojení i na FT8 a SSB. Nová pásmová země to pro mě byla na 40 a 80m. Hlavně z té osmdesátky jsem měl velkou radost. Jejich signály na dolních pásmech byly opravdu silné, hned 3. února kolem půl sedmé ráno se spojení podařilo na 80m asi po minutě volání a signál byl kolem S9. Spojení jsem dělal nejčastěji v ranních a dopoledních hodinách, s vyjímkou 17m, kde to chodilo odpoledne. To bylo také nejvyšší pásmo, kde jsem je dělal. Na 15m dělali jen 11 OK stanic.

     Hlavně jsem se ale těšil a doufal ve spojení s expedicí na Cocos Island. Pod značkou TI9A zde vysílala trojice ruských operátorů + TI2JV. Za pouhých 6 dní udělali 29397 spojení, z toho téměř 44% s EU, což jse stejně, jako s NA. Na tuto DXCC zemi jsem měl v minulosti nějak smůlu, buď jsem je neslyšel, nebo na tehdejší antény neudělal, takže z prvního spojení 4. února ráno na 40m jsem měl obrovskou radost a po roce a půl to znamenalo zisk nové země, č. 332. Ono to spojení ale nebylo jen tak, jako na potvoru jsem se nemohl dovolat, volal jsem asi hodinu a nakonec mě operátor vzal jako OK2ZDR. I když jsem se mu to snažil opravit, dal si vesele TU a jel dál. Takže následovala další téměř půlhodina volaní a opět mě vzal jako ZDR (asi prokletí nebo nevim). Naštěstí tentokrát už akceptoval moji opravu a značku zapsal správně. Po celou dobu expedice neměli log, takže různých špatně zapsaných značek a DUPE spojení bude asi hodně. Překvapením byl suprový signál na 80m CW 7. února, mezi 6-7 ráno. Tentokrát spojení celkem rychle a korektně proběhlo. Kde mě ale expedice hodně potrápila, bylo 30m FT8. Volal jsem jeden den ráno, nic. Druhý den ráno a dopoledne - nic. Jeli F/H provozem, ale prostě ne a ne spojení udělat. Až po zkušenostech ostatních, nevolat 1000Hz a výše, jak je u expedičního módu zvykem, ale naopak třeba jen 400Hz nad nimi, zavolal jsem jen kousek výše nad jejich signály a spojení bylo okamžitě hotové. Takže jsem se o tuto skutečnost podělil s kamarády na převaděči OK0BAF a i u spojení na 40m FT8 tato taktika zabrala. No, nemá cenu řešit, proč to tak bylo, hlavně že to dopadlo. Jedno odpoledne jsem je snad 2 hodiny volal na 17m CW, ale nepodařilo se. Druhý den jsem to chtěl zkoušet znovu, ale signál byl velmi slabý. Takže nakonec jen 3 pásma, ale hlavní bylo, že nová zem "dopadla". Ještě byla na stejné období anoncovaná druhá expedice na stejné místo, tuším pod značkou TI9C? Po té nebylo ale ani vidu, ani slechu.

     Oproti tomu velmi snadno se dělala expedice E44CC, kterou měl na svědomí francouzský tým "F6KOP". Navzdory tomu, že zde byla ruská expedice v lednu, nebylo to nijak znát a o expedici byl zájem. Také jejich provoz, signály i počet spojení strčily tu ruskou do kapsy. Za 11 dní provozu navázali operátoři 51600 QSO a byli aktivní i na RTTY, což byla vítaná změna. Podařilo se mi mnoho spojení na 80-15m, aby také ne, je to kousek.

     Italský team okolo Silvana, I2YSB, byl aktivní z Tanzánie (Zanzibar, AF-032) pod značkami 5I5TT pro CW, SSB a RTTY a 5I4ZZ pro FT8 a FT4. Celkem za 13 dní navázali přes 47 tis. spojení na obě značky. Jako obvykle měli nejen fungující real-time log, ale tentokrát i živý stream na youtube, zejména pro SSB provoz, kde byl vidět operátor a log na jeho PC, takže bylo možné s malým zpožděním sám sebe slyšet a vidět, jak naši značku op zapisuje do logu a ukládá. Zhruba ve stejnou dobu byl aktivní team 5Z4WZ s převahou slovenských operátorů, kteří vysílali z ostrova Pemba, AF-063. Jednalo se pro mě o novou iotu. Bohužel expedici postihly různé "logistické" problémy s dopravou zavazadel, takže neměli všechno potřebné vybavení k dispozici. Přesto udělali za 13 dní provozu 30 tis. spojení, z toho 68% s EU. Také tato expedice pracovala na FT8 v F/H režimu a vcelku bez problémů to odsýpalo. Pokud zůstaneme ještě v Africe, připomenu aktivitu Ulmara, DK1CE, který vysílal z Mali nejprve pod značkou TZ/DK1CE a později TZ1CE. Byl aktivní především na CW, dělal jsem ho na 17 a 15m.

     Následovalo období, kdy jsem dělal několik méně významných aktivit, viz seznam v úvodu a pomalu jsem vyhlížel poslední dvě expedice tohoto měsíce. Po devíti letech opět došlo k aktivaci Jižních Orknejí - pod značkou VP8PJ. Tým amerických operátorů + HA0NAR, UT6UD a DJ9RR vyplul na známé expediční lodi Bravehearth a bylo možné online sledovat jejich polohu. Během cesty jsem je dělal jako ZL1NA/mm na 20m CW. Po připlutí k ostrovu museli vyčkávat na vhodný vítr, který jim pomůže "rozehnat" silné ledové kry. Tak jsem se trochu obával, aby se neopakovala historie jako u expedice na Bouvet. I když to pro mne není nová země, v roce 2011 jsem dělal VP8ORK pouze CW na 30-20-17. Naštěstí vše dobře dopadlo a po dvou dnech, kdy jsem je na pásmech jen tušil se první spojení povedlo nečekaně lehce na 20m SSB, následovalo 17m FT8, 17m CW a 20m CW. Expedice je nyní v půlce, tak se podaří snad ještě 40m jako nová pásmovka. Každopádně už teď jsem rád za novou zemi na SSB a DIGI. Přes velkou vzácnost této země, velké pileupy se mi vždy podařilo udělat spojení nějak záhadně rychle, na 14 CW na druhé zavolání. Asi jsem zas měl trochu štěstí. Nejsilněji u mě jsou na 17m po poledni. Na té FT8 dosahovala síla jejich signálu hodnot až +06! Měli zde 4-5 signálů současně a jejich F/H provoz byl excelentní, spojení naskakovala velmi rychle, tak to má vypadat. Jak už jsem psal, expedice bude vysílat až do 6.3., takže je celkem dost času nějaké to spojení ještě udělat.

     Poslední expedicí, o které se chci a musím zmínit, neboť je to téměř povinnost, je současný provoz českých operátorů z CDXP OK6DJ, OK1FCJ a OK1BOA z Pobřeží Slonoviny pod značkou TU5PCT. V této chvíli mají kluci v logu po šesti dnech provozu přes 18 tis. spojení a ještě budou QRV asi 2 dny. Téměř 57% spojení mají zatím s EU. Bohužel už při zahájení provozu bylo znát, že to nějak není "ono". Nevím moc podrobností, ale kluci na QTH bojují s velkým rušením, takže někdy bylo trochu obtížnější se dovolat. Dělal jsem je zatím na 40-15m, výše bohužel nic nechodilo. Patrně kvůli rušení nebývají moc na SSB, což se dá pochopit. CW provoz excelentní, ale převážně bývají na FT8. Tomu také za stávajících podmínek rozumím, čemu ale nerozumím vůbec je, proč nejedou expedičním módem. Jedou klasickou FT8, občas s použitím multi-streamu, kdy mají více signálů. Co ale nechápu opravdu vůbec a zdaleka nejen já, proč proboha jedou stále na klasických FT8 kmitočtech, které jsou samy o sobě vždy přeplněné k prasknutí. Toto bohužel komentovalo i značné množství hamů na DX clusteru. Tento styl provozu vedl akorát k tomu, že přes jejich signály jezdily stanice dělající běžná spojení a byl z toho občas pěkný guláš a řada nedokončených spojení. Přitom by stačilo přeladit rádio trochu bokem, zkoordinovat kmitočty s expedicí VP8PJ a bylo by po problému. Uvidíme, co a jestli k tomu něco kluci napíšou po návratu domů, ale je skutečně podivné, když tak velká a významná expedice nejede F/H módem na expedičních frekvencích. Jistě by tak měli i větší rate. Nevím, nepřísluší mi to kritizovat, ale myslím si, že to byla trochu vada na kráse.

     Tento článek píši trochu s předstihem, do konce měsíce zbývají dva dny, ale nečekám, že se stane z hlediska DXů a podmínek něco zásadního. Takže ať se všem daří v lovu DXů a zase v březnu ahoj.

Zpět

Vyhledávání

© 2013 Všechna práva vyhrazena.