DX report - únor 2019

02.03.2019 06:54

Přijaté direct QSL v únoru:

VP6D, YN4RRC, VK0AI, RI1ANL

V únoru jsem pracoval s následujícími DX aktivitami:

HC1MD/2, 3B9VB, P29VCX, J73WA, C6AGU, XV9FUD, XV9ZT, PJ4Z, OH10X, V31FO, V84SAA, RI1ANV, 5X2B, XX9D, FR/UA4WHX, FM/DK9PY, VP5/AC0W, 4S7KKG, FH/UA4WHX, Z22VC, VP5VMA, T31EU, PJ4/IZ4DPV, A5A, PJ0DX, PJ4/IK1HJS

 

     Máme za sebou celkem bohatý měsíc plný expedic do různě vzácných lokalit. V průběhu měsíce se několikrát otevřely i vyšší pásma, na 15m jsem dělal 14.2. několik VK a YB stanic, na 12m chodila Afrika a byla i krátká otevření pásma 10m. Co se týká expedic, byly dvě významné z oblasti Oceánie. Tou první byla mezinárodní expedice více jak dvaceti operátorů do Bruneje, vysílající pod značkou V84SAA. Za 12 dní provozu udělali 58 tis. spojení, z toho velmi pěkných 45% s EU. Tato země pro mě nebyla nějak vzácná, z běžných pásem mi chyběla jen na 40m, z minula jsem jí měl potvrzenou i na 80m. Říkal jsem si, že nejde o nic extra vzácného, není to tolik náročný směr a sousední YB stanice prochází na většině pásem bez větších problémů. Možná se tomu budou mnozí divit, sám nevím, co bylo příčinou, ale nepamatuji za posledních 10 let expedici, se kterou by se mi pracovalo tak špatně, jako právě s touto. Prostě mi nějak nesedla. Prioritně jsem je potřeboval na 40m, kde měli skutečně silný signál, u mě nejsilnější ze všech pásem. Pileupy tam byly obrovské a proseděl jsem u toho dva podvečery, než se spojení podařilo. Jenže druhý den nebylo v logu, nevím proč. Takže jsem se tomu věnoval třetí podvečer. Dále jsem je dělal na 30m CW a 20+17m CW i SSB a pokaždé to byl porod se dovolat. Ani jedno spojení se mi nedařilo udělat dříve než po půl hodině volání. Nevím v čem byl problém. Je pravda, že jsem po novém roce vyměnil v PA lampy. "Kvalitní" čínské kopie svých lamp prodává přímo Ameritron a místo obvyklých 800W začal dávat konec jen něco přes 600. Ale nepředpokládám, že rozdíl necelých 200W by byl nějak zásadní. Zkrátka to nešlo, slyšel jsem je většinou slabě a byl jsem z toho pořádně otrávený, protože jsem slyšel hůře vybavené stanice, jak se dovolávají bez problémů a u mě prostě nic. Někdy jsem měl dojem, že operátorům došly baterky v naslouchátkách (hi), protože to bylo pořád dokola CQ, QRZ? Přitom je volala půlka světa. Jediné spojení, které jsem udělal během chvilky, bylo na 30m FT8. Celkem jsem udělal 7 QSO, ale když si vezmu, kolik jsem u toho strávil hodin a že jsem byl u rádia denně, nejednalo se pro mě o úspěch. Opravdu nepamatuju expedici, kde bych se tak blbě dovolával. Pochopitelně to nelze srovnávat třeba s K5P, které jsem neudělal vůbec, protože jsem je prostě nikde neslyšel a je to mnohem náročnější směr.

     Druhá významná expedice byla (či spíše ještě pár dní je) T31EU na ostrov Kanton. Pět německých a jeden holandský operátor vysílají od 17.2. a do dneška, tedy 2.3., mají na kontě přes 31 ti. spojení, z toho 18% s evropským kontinentem. Tuto zemi mám z minulosti pouze 1x, a to na 20m SSB, když tam vysílali v roce 2016 poláci jako T31T. Jedná se tedy pro mě o velmi žádanou lokalitu. Vzhledem k podmínkám bylo ale jasné, že se žádné velké fajfkování na clublogu neuskuteční. A to se potvrdilo. Do dneška s nimi pracovalo jen něco kolem 50ti OK značek, z toho ovšem některé klubové. Několik prvních dnů jsem je neslyšel absolutně nikde a nebyl jsem zdaleka sám, což bylo i vidět na nepatřičných komentářích v DX clusteru, zejména od EU stanic. Ze statistik bylo znát, že nejlepší šance na spojení je buď na 30m kolem sedmé ráno, nebo v podvečer na 40m. Tak v pondělí 25.2. jsem si přivstal a poslouchal na 30m CW . Dlouho jen šum, kolem 6:30 UTC to trochu vylezlo, dal jsem náhodně UP3, dvě zavolání a světe div se, odpověděli. Bylo to tedy s odřenýma ušima, úplně na hraně čitelnosti, ale byl jsem rád, že aspoň jedno spojení mám. Navíc nové pásmo a mód. Pak jsem je zkoušel na 40m, ale většinou tam byla EU ZOO a ani jsem je nezkoušel volat. Na FT8 jsem na ně zatím nějak nenatrefil. Na 20m jsem je nebral vůbec, LP ani SP. Ještě budou pár dní QRV, ale už nepředpokládám, že by se to někde podařilo. Trochu nerozumím tomu, proč tato expedice, stejně jako XX9 nebo V84SAA občas  jezdí FT8 na normálních provozních kmitočtech, ač mají v tabulce uvedeny jiné. Pak vzniká strašný guláš stanic a nemám náladu u toho sedět. Typicky na 30 a 20m byly občas expedice na FT8 souběžně a bylo to fakt maso.

     Jak už jsem se zmínil, opět byla v éteru značka XX9D, tedy expedice německých operátorů do Macaa. Vysílali ze stejného hotelu jako v roce 2017, kdy si stěžovali na obrovské rušení a že slabší stanice prostě neberou. Proto trochu nechápu, že se vydali na totožné místo i letos a opět si kupodivu stěžují ještě na větší rušení než tehdy. Jelikož jsem je před dvěma roky dělal všude možně, nějak jsem se jim nevěnoval a udělal jsem si je jen na 30 a 17m FT8, což šlo docela dobře. Letos za 16 dní provozu udělal zhruba 40 tis. spojení. Známá dvojice polských operátorů SP2FUD a SP2GCJ vysílala z Vietnamu, jako XV9FUD a XV9ZT. Dělal jsem je pouze RTTY a FT8 na 20m a 17m.

     Tříčlenná expedice vysílala pod již několikrát použitou značkou P29VCX, tentokrát z ostrova Manus, OC-025. Dělal jsem je na 40m CW. Dále se měli operátoři přesunout na ostrov Daru, OC-153, odkud měli být QRV jako P29NI. Tato část expedice byla ale z jakýchsi bezpečnostních důvodů zrušena. Údajně jim byla ukradena část vybavení a to jim znemožnilo plnohodnotné vysílání. Cestovatel Vlad, UA4WHX, pokračoval v cestě po ostrovech východní Afriky. Po ostrově Rodriguez, odkud vysílal jako 3B9VB, se přesunul na Reunion, FR/UA4WHX. QTH měl ve vysoké nadmořské výšce a jeho signály byly znatelně silnější, než z předchozích lokalit. Dokonce jsem ho dělal i na 12m. Připomínám, že Vlad používá drátové antény a TRX bez PA. Další jeho zastávkou bylo Mayotte, FH/UA4WHX. Také zde nebyl problém ho na několika pásmech udělat, překvapivě silné signály měl na 15m. Pod značkou Z22VC se ozval Přemek, SP7VC. Vzhledem k chybějícím informacím se v clusteru zpočátku objevovaly informace, že jde o piráta. Jelikož má ale charakteristický hlas, bylo jasné, že na 17m SSB je to skutečně on. V rámci African tripu měl v plánu vysílat ještě z A2, ZS a 9J, ale zatím jsem na něj nikde nenarazil.

     Na závěr se ještě zmíním o jedné aktivitě z Evropy. Pod značkou OH10X byl aktivován nový ostrov v seznamu IOTA, Inakari, EU-192. Tuto aktivitu měl na svědomí OH2BH, G3TXF a další dva operátoři. Za 4 dny provozu udělali 8000 CW+SSB spojení, ale potěšili asi jen Evropu (92%), naopak s NA udělali jen 3% spojení. Pochopitelně pro nás to bylo snadné a tento ostrov se dal udělat všude, kde vysílali, tedy na 80 až 20m.

 

Zpět

Vyhledávání

© 2013 Všechna práva vyhrazena.