DX report - únor 2015

03.03.2015 23:51

Přijaté direct QSL v únoru:

VU4CB, VU4KV, RI1ANU, VK9/G7VJR, 4W/N1YC

V měsíci únoru jsem pracoval s následujícími expedicemi:

FR/TU5KG, FG/F6ARC, FG/F6ITD, J79MM, KP2/AG2J, FG/DL7VHS, 3B8HC, TG9/VE7BV, K1N (KP1 new one), J3/SP7TF, AH0KT, KG4HI, KG4YL, KG4RQ, KG4HF, V5/DJ9KM, V5/DC8QT, C6AKQ, FJ/W2RE, FJ/WW2DX, N0J (KH0), S79CO, C5DX, PW0F, 5Z4/DF3FS, 5H1OC, FR/F5HIJ, SU9IG (OM3CGN), 5H1ES, 5X8EW, FY/F5UII, 3G0ZC (CE0Z), FR/F8AAN, TO66R (FG)

Měsíc únor byl zcela jednoznačně ve znamení expedice K1N, která aktivovala nejžádanější DXCC entitu - ostrov Navassa v Karibiku. Hned od začátku jsem měl obavy, zda se mi alespoň jedno spojení podaří. Začátek expedice mne docela vyděsil. Jedna, maximálně dvě stanice QRV, signály na hranici čitelnosti a většinu vhodného času věnovali "only NA". První dny vysílala expedice jen na drátové antény a hned od samého počátku skoro až do konce byla terčem útoků chorých mozků, kteří neúnavně a soustavně rušili na jejich frekvencích, posílali imbecilní spoty do DX clusteru atd. Protostě nic, co by připomínalo hamspirit. Byl jsem z toho docela otrávený a dělání expedice mě ani moc nebavilo, zejména když jsem viděl, že "profláknuté" silné stanice je už mají všude možně a já nemám ještě ani jedno QSO. O co víc jsem byl otrávený, o to lehčeji se první spojení podařilo. 6.2. odpoledne na 28 CW, celkem slušný signál asi 559 a only EU. Pileup široký asi 50kHz. Tady se projevuje výhoda těch, co mají rádio se dvěma přijímači. Neustálé hledání v pileupu a přepínání sem a tam je únavné. Vůbec jsem nemohl najít, kde "berou". Volal jsem naslepo asi 20kHz up. Při debatě s Milanem, OK2AF jsem se dozvěděl, že berou až 30-40 up, tak jsem TX přeladil jen tak cca 40 up a během pár minut jsem je měl. Náhoda a pak hned velká radost, že nejžádanější země "je doma". Chvilku jsem ještě poslouchal jejich celkem svižný provoz, následně je dělal Ruda OK6RW a těsně po něm i Ruda OK2ZA. V dalších dnech následovaly ještě 4 spojení, na 15 a 20m CW i SSB, ale všechny byly těžce vysezené. Nic naplat, s bídou 800W a dva elementy není zrovna BIG GUN, v dnešní době Jánošíků. Poslední den expedice jsem ještě bojoval o RTTY na 17m, ale nepodařilo se. Každopádně jsem rád, že jsem tuto expedici udělal. Bylo to patrně to nejtežší, na co jsem se kdy dovolával. I díky rušičům a ne vždy dobrého provozu expedice. Myšleno dobrého pro EU. Člověka prostě naštve, že když to v odpoledních hodinách začne třeba na 12m chodit, operátor bere jednoho amíka za druhým. Jsou tam prostě silní, s tím se nedá nic dělat.

Další expedice v únoru zdaleka nedosahovaly takové důležitosti jako K1N, ale zase se s nimi pracovalo o poznání lépe. Mezi větší aktivity patřil provoz skupiny amerických operátorů (a jedné operátorky) z Guantanáma na Kubě, dále provoz Alana, G4DJC, z Gambie jako C5DX a v závěru měsíce vyjela i skupina operátorů z teamu F6KOP z ostrova Robinson Crusoe pod značkou 3G0ZC. Z Egypta se ozval Ivan, OM3CGN jako SU9IG a měl krásný signál na horních pásmech. Známá italská operátorka Elvíra vysílá SSB a RTTY provozem z Tanzánie, pod značkou 5H1ES. Velkým zklamáním byl provoz polských operátorů z TI9. tuto expedici jsem za celou dobu neslyslyšel tak, aby mělo cenu volat. Takže nová zem nr.321 "TI9" se nekonala.

Zpět

Vyhledávání

© 2013 Všechna práva vyhrazena.