DX report - leden 2019

31.01.2019 00:53

Přijaté direct QSL v lednu:

ZD9CW, EP6RRC, KP4/EI9FBB, YJ0GC, 5W0GC

 

V lednu jsem pracoval s následujícími DX aktivitami:

FG8OJ, DU1/JH1FNS, 9G2HO, KP4/W2RE, S79AA, 9LY1JM, P4/S50M, RI1ANL, 5R8IC, V51YJ, VK2/G3NJV, PJ4P, S70VB, 9X2AW, P4/K3DMG, EA9/DL2JRM, ZS2/DL5SM, 3B8VB

 

     První měsíc nového roku přinesl navzdory špatným podmínkám několik zajímavých expedicí a aktivit. Asi největší pozornost budila expedice deseti francouzských a belgických operátorů na ostrov Banana, AF-037. Pod podivnou značkou 9LY1JM (za to Y navíc asi může tamní úředník) se čtyřmi stanicemi vysílali od 10. do 20. ledna a navázali pěkných 50362 spojení. Téměř 68% spojení udělali s Evropou, pouhá 3% s Asií. Siera Leone mi chyběla od 30m níže. 30 i 40m se podařilo a sedmička byla pásmem, kde jsem je slyšel vždy nejsilněji. Bohužel se nepodařilo 80m, i když tam s nimi pracovala řada průměrně vybavených OK stanic. Když jsem na ně ve vhodnou dobu číhal, jednou tam nebyli vůbec, podruhé byli na SSB a tam jsem je v tom rušení neslyšel a další dny byli na RTTY, kde jsem měl podobný problém. Ale nevadí, podařili se od 40 do 15m CW, SSB, RTTY i FT8. Na té FT8 však nastal zásadní problém, kterou patrně způsobil jejich nestandardní prefix, s nímž si WSJT neumělo poradit. Hned na poprvé mě zaujalo, že sice mají v expedičním módu 4 signály současně, ale všem odpovídají bez reportu, nebo jenom se znaménkem, ale bez hodnoty db. I mě takto odpověděli, několikrát za sebou, až jsem zkusil dát ručně sekvenci 9LY1JM OK2ZDL R-15 (aniž bych měl report od nich) a hned v další periodě od nich přišlo RR73 a spojení bylo v logu. Že bych z toho měl nějakou zvláštní radost se říci nedá, ale přišel jsem tak na způsob, jak s nimi na té FT8 pracovat. Prostě jet normálním módem a sekat to tam ručně. Ovšem na 17m jsem je udělal expedičním módem v "automatice" regulérně a výše popsané problémy se neobjevily, tak nevím co si o tom myslet, protože občas odpovídali s reportama normálně a spojení poté potvrzovali a občas odpovídali bez reportů. Jisté je, že to nebyla chyba operátorů, ale jednalo se o chybu SW. Že FT8 v expedičním provozu funguje excelentně a spojení při správném nastavení na straně expedice odsýpají jsme viděli na podzim u VP6D. Jinak co se týká síly signálů, nebyla to žádná sláva. Na 15m to bylo s odřenýma ušima, na 20m jsem je silně neslyšel nikdy, za to ve stejnou dobu na 17m byl signál slušný. Co mi ovšem vadilo a co nemám rád u žádné expedice, je "pevný" rozvrh band/mode. V podstatě celý týden odpoledne jeli 20SSB / 17CW a nikdy obráceně, to jsem moc nechápal a nebyl jsem zdaleka sám (že, Roberte :-) )

     Po celý leden bylo možné pracovat se stanicí S79AA. Prázdninovým provozem vysílal z ostrova Mahe Michael, OE6MBG. S vertikálem, drátovkami a 400W PA udělal necelých 3 tis. QSO. Byl aktivní CW a SSB provozem. Další stanice, která se objevovala v průběhu ledna na pásmech denně byla 9G2HO. Z QRZ.com vyplývá, že se jedná o klubovou stanici technické university, ovšem další informace jako třeba QSL manažer tu nejsou. Později jsem zjistil, že by se mělo jednat o aktivitu Kaye, 9G5SA. Vysílá na FT-600 a 50W s napájením z baterie a multiband dipol pouze 6m nad zemí. Spojení jsem s ním dělal na několika pásmech CW a FT8 a když teď vím, jako tam má výbavu, signály byly slušné. Další expedice vysílala z Bonaire pod značkou PJ4P. Jednalo se o tři německé operátory, které se mimo expediční vysílání věnovali CQ WW 160m CW contestu. Za 9 dní provozu udělali 22603 spojení, z toho 50% s EU. Po delší době jsem dělal novou značku z oblasti Antarktidy - RI1ANL. Operátor Nikolai, RW6ACM, je aktivní ze základny Novolazarevskaya. Dělal jsem ho na 30m FT8, kde bývá aktivní velmi často. Pod značkou H33J vysílal tým operátorů z Panamy, ale za dva týdny provozu udělali jen 6634 spojení, z toho jen 10% s EU, ale 46% s Asií.

     Po delší odmlce se v éteru objevila značka se suffixem VB, což jak všichni ví, je cestovatel Vlad, UA4WHX. Tentokrát se ozval jako S70VB a později jako 3B8VB. Jeho signály jsem ale měl na hranici čitelnosti, nicméně nějaké to spojení se podařilo. Vlad používá TS-480 a multiband drátovky. Necháme se překvapit, odkud se ozve v únoru.

     Celý leden jsem očekával, zda se bude něco dít okolo provozu 3Y0I. Třeba vyplutí směr Bouvet, nebo oznámení o odložení či zrušení expedice. Bohužel jsme se ale mimo nějakých fám a videa, snažící se tyto fámy vyvrátit, ničeho nedočkali. V únoru bude asi nejzajímavější expedice T31EU, což je pro mě velmi zajímavá pásmová země, ale vzhledem k tomu, jaké máme podmínky, to moc úspěšně nevidím.

Zpět

Vyhledávání

© 2013 Všechna práva vyhrazena.