DX report - květen/červen 2019

30.06.2019 12:41

Přiajté direct QSL v květnu a červnu:

TO19A, C5DL

V květnu a červnu jsem pracoval s následujícími DX aktivitami:

TO19A, RI1OB, T88IH, OG0C, S9A, OJ0AW, OY/PA3A

 

     V květnu a červnu se toho z hlediska DXů na pásmech mnoho neudálo, tak jsem spojil tyto měsíce do jednoho reportu. Vzhledem k pěknému počasí a mé účasti na různých akcích jsem u rádia netrávil tolik času, jako obvykle. Až do 8. května byla aktivní skupina chorvatských radioamatérů, kteří byli QRV z ostrova Reunion jako TO19A. Za 11 dní provozu navázali 15620 spojení, z toho 73% s EU. Byli aktivní CW, SSB i FT8 a pracoval jsem s nimi vcelku bez problémů od 80 do 12m. Velmi rychle přišel jejich QSL, o který jsem žádal na Clublogu via OQRS. Tříčlenná skupina ruských operátorů vysílala pod značkou RI1OB z ostrova Bolshoi Solovetskiy, EU-066. Byli QRV 6 dní a v logu mají přes 7 tis. spojení. Z oblasti Pacifiku byla na pásmech zejména expedice "Rebel DX group" pod vedením Doma, 3Z9DX z Conway Reef jako 3D2CR. Podmínky nám moc nepřály, v logu mají jen kolem 20ti OK značek a to zejména na 40 a 20m provozem FT8. Za 9 dní provozu udělali téměř 34 tis. spojení, z toho ale jen necelých 15% s EU. Pod značkou T88IH vysílal JI6IHG z ostrova Koror, OC-009. Pokud se vrátíme zpět do Evropy, nešel přehlédnout provoz expedice OG0C z raritního čtverce KO09. Skupina finských radioamatérů vysílala všemi módy na KV pásmech i na 6m, kde jsem je také dělal. Za týden provozu udělali cca 20 tis. spojení. Z Market Reefu byla aktivní značka OJ0AW. Taktéž finští operátoři udělali za týden provozu necelých 11 tis. spojení všemi módy.

     O největší expedici v tomto období se postaral EB7DX a jeho "LAZY DXers". Pod značkou S9A vysílali z ostrova Sao Tome. V červnu už nejsou většinou velké expedice obvyklé, takže tato v té okurkové sezóně potěšila. Za 12 dní provozu navázali 28 tis. spojení (z toho 72% s EU) a pracovalo se s nimi většinou velmi dobře. Co si tak pamatuji, je to ale první velká expedice v historii, která udělala módem FT8 drtivě více spojení než na ostatních módech dohromady. Pro zajímavost, přes 16 tis. spojení na FT8 a pouhých 5821 na CW. Jednak to asi bylo složením operátorů a jednak asi i jejich pohodlností? Nevím, ale FT8 věnovali prostoru zbytečně moc. Bohužel také u této expedice bylo vidět, jak se z expedičního provozu vytrácí RTTY, ještě nedávno nedílná součást provozu každé solidní expedice. Já určitě FT8 nezatracuji, mám na tom řadu pěkných DXů a to i na pásmech, kde by to jinak bylo s mojí výbavou obtížné (např. 160 a 6m) Ale nechápu vznik další odnože, tedy módu FT4. Jsem si jistý, že už nyní se pracuje na módu FT2 a jsem zvědavý, kde se to zastaví. Ano, jsem aktivní na FT8, ale přiznávám, že poslední dobou pouze z nudy a že mě to nebaví. Naproti tomu taky klidně přiznám, že takovou expedici, jako byla třeba VP6D nebo 3D2CR si na FT8 udělám velmi rád.

     Co se týká pásma 6m, zejména v květnu to bylo celkem o ničem. Žádná velká otevření, po EU to chodilo ale také ne každý den a celkově to byla bída. Červen byl znatelně lepší, ale když to porovnám s loňskem, také to bylo slabší. Stejně jako loni jsem očekával nějaká slušná otevření do NA a JA, ale nic. Tedy nic s mojí výbavou, což je pochopitelně holý TRX a 4el. Yagi. I přes to se zadařilo 20. června, kdy se mi podařily 2 nové země, KP4 a FM. Pochopitelně na 50,313. Třetí letošní nová zem na 6m byla A41. Slyšel jsem několikrát např. 9G a další africké země, ale nedovolal jsem se, i když signály byly občas slušné. Zatím mám za letošní Es sezónu na 6m pouhých 250 spojení, což je o mnoho méně, než loni touto dobou a i počet DXů je znatelně menší.

     Na závěr se ještě zmíním o obrovské diplomové aktivitě, která v minulých měsících probíhala na všech pásmech a všemi módy. Šlo o oslavu výročí 70ti let založení španělské radioamatérské organizace URE. Celkově všechny příležitostné stanice navázaly téměř 1.200.000 spojení do 254 zemí DXCC, což považuji za úžasné. Bylo možné získat několik diplomů, ale bylo zapotřebí poměrně velké množství spojení. Mě to přestalo bavit po zisku 2 diplomů a asi 145ti spojeních. Obdivuji ty, kteří vydrželi až do konce, navázali několik stovek QSO a získali diplomy všechny.

 

Zpět

Vyhledávání

© 2013 Všechna práva vyhrazena.