DX report - květen 2016

31.05.2016 00:14

Přijaté direct QSL v květnu:

VP8STI, VP8SGI, TX7EU, A91HI, VK9CK, S9BK

V květnu jsem pracoval s následujícími DX expedicemi:

9Q0HQ, PY0F/PY7RP, E44QX, JD1BMH, 9M0Z, E51DLD, TM77C, TN2MP, TN2BJ, 5Z4/SQ3PMM, TC0TC, TZ5XR, V55DX

 

Už pouhý rychlý pohled na přehled dělaných DXů v květnu napoví, že tu máme období, které je každoročně pro DX-many trochu odpočinkové, neboť je minimum zajímavých expedic a aktivit. Chvilku to ale vypadalo, že nás naopak v květnu čeká senzace v podobě expedice P5DX. Prvně pronikla na veřejnost zpráva, že expedice bude. Pak tuto zprávu pořadatel expedice popřel s tím, že je akce zrušená a koruna byla nasazena oznámením o pár dní později, že expedice vyjede každým dnem. Realita byla taková, že jsme se ničeho nedočkali, což jsem tak trochu očekával. Připomíná mi to legendární scénu z trilogie Slunce, seno... Svatba se nekoná, tchýně se zbláznila. Víc k tomu asi netřeba dodávat.

Jako každý květen, tak i letos přišla záplava ruských stanic k výročí ukončení druhé světové války. Pár stanic jsem si udělal, ale pouze kvůli prefixu "RP71". Druhá ruská aktivita už byla zajímavější. Konala se k mistrovství světa v ledním hokeji a jednotlivé stanice s prefixem R16 prezentovaly zúčastněné země. Diplomy se mi podařilo udělat všechny naprosto pohodovým provozem a v klidu, pouze s "českou" stanicí R16CZE byl problém. I podle spotů v DX clusteru byla ze všech patrně nejméně aktivní. Tyto dvě ruské aktivity tedy nejvíce v květnu "zaplnily" pásma. Co se týká DXů a expedic, bylo to o mnoho skromnější, než v minulých měsících.

Pod značkou E44QX vysílala skupina tří německých operátorů z Jericha, údajně nejstaršího města na světě. Jejich provoz trval týden, vysílali pouze se 100W a udělali přes 17 a půl tisíce spojení. Z ostrova Layang Layang vysílala týden dvojice operátorů 9V1YC + ZS6EZ pod značkou 9M0Z. Jednalo se v letošním roce už o několikátou aktivaci této země. Vysílali převážně CW provozem a udělali něco málo přes 11 tis. spojení. Dělal jsem je bez větších problémů na 15, 17 a 20m. Větší aktivita byla z Afriky. Pod značkou 9Q0HQ vysílali dva ON operátoři, ale pouze SSB provozem na 15m a byli u mě docela slabí. Po značkou 9Q0HQ/1 pak měla vysílat Elvíra, IV3FSG, ale nikde jsem na ni nenarazil, i když pár spotů na clx jsem zahlédl, tuším PSK na 15m. Z Konga pracovali dvě značky, TN2MP a TN2BJ, což byli operátoři F5MVB a F5AOW. Nešlo o žádnou velkou expedici, ale téměř denně byla vždy jedna ze značek na pásmech. V závěru měsíce jsem ještě pracoval se stanicí TZ5XR, což byl operátor Laurent, F5IXR. Nic bližšího jsem o jeho provozu nezjišťoval. Býval QRV na 17 a 15m CW provozem.

Z oblasti Oceánie jsem pracoval pouze s E51DLD z ostrova Rarotonga. Jednalo se o aktivitu Douga, W6HB. Dělal jsem ho 12. května v 8:15 UTC na 20m SSB via LP a měl absolutně neuvěřitelný signál, reálných 59+10 na S-metru. Doporučuji se podívat na pěkné fotografie, které jsou na QRZ.com. Dále byla opět aktivní značka VK9NT, se kterou jsem pracoval už dříve, ale tentokrát se nejednalo o žádnou velkou aktivitu a moc OK stanic s nimi nepracovalo. Další oznámené aktivity z ostrovů VK9 jsem nezaznamenal ani v DX clusteru.

Velká byla aktivita z různých, z drtivé většiny evropských, IOTA ostrovů. Zmínil bych se především o velké expedici týmu F6KOP, který vysílala z Ile Molene, EU-065 pod značkou TM77C a navázali za cca týden provozu téměř 19 tis. spojení. PA0VHA a spol. byl opět QRV z Allandských ostrovů, skupina tureckých hamů vysílala z velmi pěkného (a velmi malého) ostrova Sivriada, AS-201, jako TC0TC. Na závěr nelze nezmínit aktivitu stanice s unikátním prefixem i sufixem OL700KAREL.

Co se týká pásma 6m, zdá se mi, že letošní otevření přišlo o dost později, než v minulých letech. První spojení jsem dělal až v druhém květnovém týdnu. Je pravda, že na toto pásmo se moc nezaměřuji a používám zde pouze vertikál Diamond V2000 na 50+145+430 MHz, takže dělám pouze spojení po Evropě, případně nějaká blízká Afrika. Ale i s touto mizernou anténou se povedlo v minulých letech CW spojení s 3B8CF a 3B8DB, ale to jsou opravdu náhody a vyjímky. 29. května se mi povedlo i s tím vertikálem vyvolat téměř hodinový pileup na SSB, chodilo to odpoledne moc hezky, s pořádnou směrovkou to musí být paráda.

To by bylo za květen všechno. Ani na červen se nechystá nic převratného, pokud nás opět nějak nepřekvapí projekt P5DX, hi. Další DX report patrně napíšu až na konci srpna nebo v září. V červnu budu na dovolené mimo ČR (zcela určitě bez rádia, pokud nepočítám D-STAR) a hlavně, nebudu vůbec QRV ani z domácího QTH, protože jsem se po dlouhém rozhodování a spoření pustil do přebudování anténního systému a především výměny stožáru, což mi doufám přinese lepší výsledky a více možností s budováním anténní "farmy" do budoucna. Hezké léto všem a 73!

 

Zpět

Vyhledávání

© 2013 Všechna práva vyhrazena.