DX report - duben 2016

29.04.2016 22:43

Přijaté direct QSL v dubnu:

5J0P, 3XY1T, A35T, VK9HEX/9 (VK9C), 4S7RTG, 4S7GWG, T88UW

V dubnu jsem pracoval s následujícími expedicemi:

VK0EK, FT4JA, 9X9MM, PJ2/W1ASB, 9M0O (1S), 4W/7K4QOK, 3B8MM, A25UK, EP2A, ZL/VK0LD/mm, VK9L/G7JVR, 8Q7FU, 8Q7CA, V55DX, FH/F4FET, T88FG, TK9C, IB0X, 5Z4/JM1CAX, A91HI, JD1BMH, XT2IVU, GJ0KUC, GS0NWM

 

Prvních 10 dní v dubnu ještě pokračovaly vynikající expedice VK0EK a FT4JA. Co se týká ostrova Heard, podařilo se 5 QSO v březnu a v dubnu už jen dvě. Pěkný signál ke konci expedice na 40m krátce před půlnocí, volám asi 10 minut a daří se. Ráno pak vyčkávám na 20m. Na tomto pásmu jsem je bral vždy velice slabě a zdá se mi, že se mu nevěnovali až tak často. Ráno 7. dubna kolem sedmé ráno začíná signál vylézat a loguji po pár minutách, ještě než se objeví spot v clusteru. Hraje nebývale silně, 579, tak silně jsem je na 20 nikdy před tím nebral. Pokud tuto expedici nějak shrnu, tak za mě určitě spokojenost. 7 QSO, 5 pásem a all mode. Nejvíce si cením RTTY spojení, protože těch udělali žalostně málo. Mrzí mě 10m, ale opravdu jsem je tam vůbec neslyšel, přitom 12m šlo v pohodě a byli tam silně často. O QSL jsem požádal na spec. webu přes M0URX a krátce na to přišlo potvrzení na LoTW, takže paráda. Během expedice jsem si dělal "screenshoty" z real time logu, abych měl památku na to, kdy mi gratulovali k právě proběhlému spojení, hi. Díky všem operátorům a jak je mým zvykem, poslat 5USD za direkt pokládám při takovémto projektu za slušnost. Operátoři toho asi neměli dost (nebo byla nuda na palubě) a po cestě zpět vysílali opět z paluby lodi Bravehearth pod značkou ZL/VK0LD/mm. QSL za tuto značku vyřizuje K2ARB, údajně via bureau.

S druhou, neméně významnou a zdařilou expedicí FT4JA se podařilo 13 QSO na šesti pásmech, rovněž all mode. Nejlépe vybavené stanice zde "fajfkovali" jak o život a i s mým průměrným vybavením se spojení dělala, až na pár výjimek, dobře. Nebylo ani třeba otáčet anténu při přechodu ze spojení s VK0EK. Silné signály, lehký směr, vcelku přijatelná vzdálenost a šikovní operátoři... Přes 100tis QSO je parádní výsledek. Další expedice, na kterou budu rád vzpomínat. Po návratu z expedice na ostrov Mayotte byl ještě aktivní Gil, F4FET jako FH/F4FET.

Jak ukončili provoz obě tyto velké expedice, na pásmech mi to najednou přišlo prázdné. Mezi větší aktivity jistě patřil provoz skupiny britských radioamatérů z Botswany pod značkou A25UK. Nic mimořádného, ale pileupy vyvolali a alespoň bylo co dělat. Po nedávné velké a úspěšné expedici EP6T do Iránu jsme se dočkali další, tentokrát to byl tým YL a UR hamů a vysílali pod značkou EP2A. Jistě uspokojili drtivou část zájemců o spojení s touto zemí a dá se říct, že EP přestává být nějak extra vzácná, možná ke vzteku pár místním hamům. Neumím si představit, kdo by jim teď posílal direkty s 10ti USD, jak požadují. Prý je to ale reálná cena za priorite psaní do Evropy, no kdo ví... Poslední velká aktivita, o které se chci zmínit, přišla až na samý závěr měsíce a přinesla nám zcela nový ostrov do programu IOTA, tedy AS-202, ostrov Hawar. Pod značkou A91HI zde byla aktivní po dobu pěti dní s pěti stanicemi mezinárodní skupina radioamatérů (s převahou arabských op.) Krásné signály a slušný provoz na všech módech, aby také ne, když je to skoro za rohem.

Další aktivity už byly spíše menší a méně významné, ale rozhodně potěšilo spojení s Mikem, G7VJR, zakladatelem Clublogu, který vysílal pod značkou VK9L/G7VJR z ostrova Lord Howe. Ten sice není po předloňské mega úspěšné německé expedici nějak super vzácný, ale každé takové spojení prostě potěší. Z ostrova Layang Layang (Spratly) vysílala dvojice finských operátorů pod značkou 9M0O a za pět dní provozu pouze se 100W navázali 7202 QSO. Dělal jsem je na 15m SSB a signál měli docela slušný, pokud přihlédneme na ten výkon 100W. Skupina Japonců byla aktivních z Timoru Leste, pod svými značkami /4W. Bohužel se EU asi záměrně vyhýbali, nebo nevím, ale dělal jsem pouze jedno spojení a to s 4W/7K4QOK. Oproti tomu byl velmi aktivní s pěknými signály Takashi, JR1EFG, který vysílal z Palau jako T88FG asi pět dní a nejsilněji jsem ho bral na 20, 17 a 15m CW provozem. Po nějaké době se opět ozvala známá značka JD1BMH, což je Harry, JG7PSJ. Tentokrát jsem ho dělal na 15m RTTY a pěkný signál měl i na 30m CW. V druhé půlce měsíce a ke konci měsíce vyjelo ještě pár evropských "IOTA" expedic jako TK9C, IB0X, GJ0KUC a několik dalších.

O diplomech zde většinou moc nepíšu, ale v dubnu se daly velmi snadno udělat pěkné diplomy jako např. k 225. výročí narození Samuela Morse, to byla aktivita stanic s prefixem HG225, nebo vcelku rozsáhlá aktivita k výročí 55-ti let prvního člověka ve vesmíru. Diplomy Gagarin jsou vydávány ve třech třídách a nebyl problém je udělat během dvou dnů. Zároveň jsem objevil stránku s diplomy aviaham.hamlog.ru/diplom/ , všechny jsou na téma letectví, což je mi velmi blízké, vypadají pěkně a většinu z nich jsem měl k mému údivu splněnou, stačilo jen vyplnit značku, jméno a diplomy si postahovat ve formátu PDF. Rozhodně doporučuji všem se podívat, zda nějaký diplom také náhodou nemáte hotový.

Tolik tedy dubnový DX report. Jak již mnozí vědí, v květnu nás (prý) měla čekat expedice P5DX, která byla zrušena. Více info je na webu OKDXF nebo DX-WORLD.
V první polovině května jsou plánovány nějaké expedice, ale asi nic zásadního a překvapivého. Pomalu tedy bude začínat okurková sezona s občasným výskytem podmínek na 6m. Tak třeba bude co psát do DX-reportu i na konci května.

 

Zpět

Vyhledávání

© 2013 Všechna práva vyhrazena.