DX report - červen 2017

29.06.2017 10:35

Přijaté direct QSL v červnu: 

E31A, T2AQ, T2QR, 5V7V, TU7C, S21ZEE, S21ZED, 4W/NY1C

V červnu jsem pracoval s následujícími DX aktivitami:

TZ4AM, TE8DX, HV0A, OY/K2HVN, B7CRA, 8Q7RN, S01WS, VK9AA

 

Původně jsem ani nechtěl žádný DX report za červen psát, neboť na KV toho moc zajímavého nebylo. Proti tomu se ale nebývale dařilo na 6m pásmu, takže to tentokrát bude spíše takové VKV okénko, než DX report. Tak tedy k těm KV. Díky tomu, že 6m chodil po celý červen prakticky denně, věnoval jsem se provozu na KV minimálně. Zaujal především provoz tří IOTA expedic, první byla skupina pěti radioamatérů vysílajících pod značkou TE8DX z ostrova Chira, NA-116. Vysílali od osmého do dvanáctého června a udělali 6372 spojení. Dělal jsem je pouze na 17m CW. Nová IOTA to pro mě nebyla, protože z NA-116 dříve vysílal TI8CBT (2006) nebo TI8II/p (2010). Další IOTA expedice vysílala od 26.6. pod značkou B7CRA z ostrova Yongxing, AS-143. To už znamenalo zisk nového ostrova do diplomu IOTA. Měli docela slušný signál a bez problému s nimi šlo pracovat nejčastěji na 20m, jeli CW, SSB i RTTY. Pod značkou VK9AA vysílal od 24.6. do 1.7. op. Guss, HL1AHS, z Vánočních ostrovů. V roce 2009 byla tato značka použita expedicí na Cocos-Keeling. Podařilo se mi udělat jen 2 spojení, ale za to velmi lehce a rychle na 20 a 17m SSB. Operátor vysílal jen SSB a RTTY provozem. Z dovolenkové expedice na Maledivách vysílal John, G4IRN, pod značkou 8Q7RN a nejlépe byl na 20 a 30m CW provozem. Během měsíce se také na pásmech několikrát objevil Vatikán HV0A. Podařilo se mi je udělat na 12m, kde mi tato "země" dlouho chyběla. Celkem jsem v červnu udělal na KV pásmech jen několik málo spojení. O to více jsem se ale věnoval pásmu 50MHz.

Letos poprvé jsem zde používal malou směrovku - HB9CV, umístěnou na vrcholu stožáru, asi 19m nad zemí. V červnu chodil 6m s vyjímkou asi dvou dnů skutečně každý den a často i od rána až do pozdních nočních hodin. Celkově mi podmínky přišly nesrovnatelně lepší a pásmo živější než minulý rok a určitě to není jen jinou anténou. Byly dny, kdy byla ES neskutečně silná a chodilo to všemi směry, např. 26.6. po celý den. V tento den se mi povedla i kuriozita v podobě ranního spojení s SV9CVY. Volal výzvu na 144.320 a byl silný jak nějaká místní stanice. Udělal jsem s ním okamžitě spojení, na 50W a bílou hůl X200. Dostal jsem report 59 very strong a měl jsem z toho radost. Ještě chvilku jsem ho poslouchal, jak dělá střední EU a pak pomalu zmizel. Pro kolegy, kteří se VKV DXům věnují, to asi není nic mimořádného, ale mě toto spojení na mojí chudou VKV výbavu opravdu potěšilo. Celkem jsem za červen udělal na 6m téměř 300 spojení. Mezi nové země jsem zařadil např. S01, 9K, 4U1ITU nebo A9. 

Nyní se v souvislosti s pásmem 6m dostávám k nyní velmi diskutovanému provozu JT65A. Předem podotýkám, že nejsem žádný odborník ani expert v oblasti VKV DXingu. Tento mód, který značně rozšířil i na KV a který pracovně s přáteli nazýváme "tahaní koček za ocas", jsem nikdy nepoužíval a zařekl jsem se, že na KV ani nepoužiji. Silné signály a jejich velké množství na 50.276 mě ale donutily si příslušný SW nainstalovat a aspoň chvilku poslouchat. Když jsem zjistil, jakým způsobem se zde pracuje, jak dlouho to trvá a jak strohá spojení to jsou, řekl jsem si, že toto není pro mě, že si to nechám možná na důchod. No jo, jenže pak mi PC dekódoval stanici, která znamenala novou zemi na tomto pásmu. Tak jsem si řekl, že to zkusím, protože v CW a SSB segmentu stejně nic nebylo a na KV taky nic co by stálo za udělání. Tak jsem se pomalu začal prokousávat tímto pomalým módem a musím říct, že jsem trochu změnil názor. SW čte velice slaboučké signály a dají se zde dělat pěkné DXy. To je ovšem vykoupeno dlouhou dobou, kterou člověk u rádia prosedí. Abych to zkrátil, za necelý měsíc provozu na 6m jsem s JT65 udělal 126 spojení a získal několik nových zemí na tomto pásmu. Zjistil jsem, že i když je sporadika slabá a pásmo prázdné, na JT65 se pořád něco děje, nebo aspoň člověk udělá nějaká tropo spojení do blízkých lokátorů. Takže můj závěr je takový, že JT65 na KV určitě zatím NEEE, ale na 6m, když nechodí nic jiného, je to příjemný klidný druh provozu a na zkrácení dlouhé chvíle je to OK. Obdivuji některé OK stanice, které tam denně flákají jednoho japonce či amíka za druhým. Na to moje skromná anténa asi nestačí, ale třeba to příští rok nějak vylepším.

Přeji všem hezké léto a příjemnou dovolenou.

Zpět

Vyhledávání

© 2013 Všechna práva vyhrazena.