Výměna malého ladícího knoflíku FT-950

30.04.2017 22:45

Po několika letech intenzivního provozu mojí FT-950 se začala projevovat závada malého ladícího knoflíku, který používám nejčastěji jako CLAR pro nastavení splitu při práci s expedicemi, nebo se tento knoflík používá při provozu VFO-B či při nastavování hodnot v jednotlivých položkách v menu. Pro rychlé naladění či změnu potřebného splitu je třeba jeho bezvadná funkce. Proto bylo velmi nepříjemné, když z ničeho nic přestal fungovat zhruba v jedné celé polovině jeho dráhy. Provedl jsem tedy demontáž a opatrně jsem rozdělal enkoder, což je vlastně plastové zubaté kolečko z průhledného plastu. Předpokládal jsem výskyt prachu nebo nějakých nečistot, ale nic takového jsem nenašel. Po kompletaci byla závada pořád stejná. Proto jsem se poohlédl po novém "rotary encoderu" Q9000882, typ RES20D50-201-1K na internetu. Našel jsem nabídku z Číny a originální díl objednal, byť za nekřesťanské peníze, okolo 1300 Kč. Asi za 10 dní dorazil do schránky, pečlivě zabalený.

Jeho výměnu zvládne naprosto každý. Nejprve je třeba odšroubovat horní kryt a poté odšroubovat konstrukci samotného předního panelu. Odpojíme konektor a opatrně shrneme gumový povrch knoflíku, abychom se dostali k zajišťovacímu šroubu. Po povolení a sundání knoflíku povolíme zajišťovací pružinu a pomocí úzkých kleští povolíme a vyšroubujeme závitovou matku a tím uvolníme hřídelku. Při montáži je postup přesně opačný. Knoflík je třeba pevně dotáhnout, aby se nezačal povolovat při provozu a pak opatrně natáhneme zpět gumový povrch kolečka. Při tom je potřeba si kolečko přidržovat a nevyvíjet zbytečnou sílu, která by mohla zatlačit hřídelku moc dozadu a poškodit enkoder. Vše je patrné z fotografií a celá akce se dá stihnout za půlhodinku.

Doporučuji stažení servisního manuálu pro FT-950, který je výborný a podrobný a postup demontáže a montáže je tam rozkreslený.

Zpět

Vyhledávání

© 2013 Všechna práva vyhrazena.