Jak jsem stavěl stožár

30.09.2006 19:53

Koncem roku 2005 mi bylo jasné, že na některá spojení s vertikálem nestačím. Myšlenka na stavbu stožáru ve mě byla už od doby získání první koncese. Co všechno bylo potřeba udělat, (a kolik to stálo), aby na zahradě vyrostl 15m stožár, najdete v pokračování článku. 

První problém byl ten, jak mám rodičům-majitelům domu a pozemku vhodně nastínit, že bych tady chtěl postavit "obludné monstrum" s prapodivnou anténou na vrcholu. Rodiče postupem času měli pochopení a tak jsem se dal do vybírání stožáru a šetření peněz. Brzy mě přešly myšlenky na krásný nový lehký stožár, po jehož straně jezdí vozík s držákem antény. Na to by můj rozpočet 50.000.- nestačil. Nutno dodat, že jsem začínal úplně od nuly, anténu ani rotátor jsem před tím neměl. Někdy koncem dubna jsem díky Pavlovi OK1MEP objevil inzerát jistého radioklubu, že prodají vojenský příhradový výsuvný stožár. Vydal jsem se tedy na jistou kótu na Vysočině, abych onen zázrak viděl na vlastní oči. No, přiznám se, první dojem teda nic moc, stožár ležel za maringotkou, vypadal dost "jetý", ale byla to jediná přijatelná možnost. Za týden jsem se vydal na tuto kótu Tranzitem, abych svůj nový starý stožár přemístil na svoje QTH. Nevím kolik předpisů jsme při jeho přepravě porušili, ale důležité bylo, že je doma. 
V polovině května začala téměř nekonečná rekonstrukce, bylo nutné vyrobil a přivařit ulámané vzpěry, kompletně obrousit zrezlý povrch a kousek po kousku natírat. Použil jsem antikorozní šedou základovku a stříbrný vrchní nátěr, vše 3x. Tato práce trvala až do 23. srpna. Mezi tím bylo nutné vymyslet nějakou patku do země a celkové ukotvení stožáru. Inspiroval jsem se u původních majitelů a nechal si vyrobit držák na kloub s armaturou do země. Po jeho zabetonování počátkem prázdnin jsem začal řešit ukotvení. Po 120 stupních, 5m od paty jsem zabetonoval trubky pro uchycení lan, opatřil je oky a zátkou, aby do nich nepršelo. V této době přišla od DD-AMTEKu již v lednu objednaná anténa, která bude popsána později. V e-shopu GES jsem objednal rotátor Create RC5 + pomocné ložisko + tlumič rázů-výkyvnou spojku. K mému překvapení tato souprava přišla do cca 15ti dní. Na internetu a u DXmanů jsem okoukal držár ("klec") na rotátor, hodil to na papír a nechal vyrobit.
Nyní zpět k práci na stožáru. Zhruba 1,5m od paty jsme přivařili úchyty pro připojení výztuh. Pro jistotu, kdyby nějaké lano buď samo prasklo nebo tomu někdo pomohl... Den před Holicemi, tj. 24.8. jsem již měl vše připraveno na páteční stavbu - nachystáno veškeré kotvení, pomocná lana pro stavbu atd. V pátek odpoledne se u nás sešlo pár mých spolupracovníků a pár lidí z rodiny a během 10ti minut byl stožár přemístěn z horizontální polohy do vertikální (VIZ fotogalerie). Tímto musím poděkovat své YL Jitce, která celou akci fotografovala a točila na video, jelikož kdyby nám to spadlo, mohl bych pomýšlet na výhru v nějaké TV soutěži. Šlo to hladce, 7 lidí bylo akorát. Kdybych tak tušil, co nás čeká za 3 týdny, až půjde stožár dolů a nahoru už s anténou.... Takže stožár mám nahoře, ještě dodělat lana pro ukotvení a zabetonovat 3 výztuhy, které stožár udrží i když bude bez lan. V sobotu jsem se tedy mohl v klidu vydat na tradiční setkání do Holic.
Další práce pokračovaly na montáži rotátoru , spojky a ložiska, objednání koaxu a kabelu pro rotátor. Zvolil jsem nízkoútlumový Ecoflex - 60m a pro rotátor byl třeba kabel 7xG1, rovněž asi 60m. Dále bylo nutné od paty stožáru k domu zakopat chráničku pro kabely. Různé drobné práce pokračovaly až do 13.9., kdy jsem naplánoval spuštění stožáru, instalaci rotátoru s anténou a opětovné postavení.
Opět se u nás sešlo asi 7-8 lidí. První fáze - položení, podepření a montáž držáku s anténou proběhla hladce, ale opětovné vztyčení nám dalo zabrat, v jednu chvíli, kdy jsme se všichni při zvedání dostali do mrvého bodu, musela YL položit všechna ta záznamová zařízení a jít pomoc. S vypětím všech sil a za hrozného řevu se podařilo stožár postavit, za což se nám odměnila jedna z našich sousedek zaťukáním si na čelo. Ztráty na životech byly minimální, pouze jednomu kamarádovi ruplo v zádech :-) 
Na anténu jsem si poprvé zavysílal 24.9.2006, QSO s HC8N (chytil jsem konec RTTY závdu) Před tím ale následovaly další práce: Instalovat pod stožár rozvaděč, v něm napojit kabely, provrtat pár zdí, strop atd. Při této akci jsem vyměnil všechny koaxy co mám, od vertikálu, od inv. véčka i od VKV antén. Celkem stropem do lišty prolezly 4 koaxy AIRCELL7, 2 Ecoflexy, 1 RG-213 a ovládací kabel rotátoru.
Ještě ani nebyl kabel zapojen a už se objevily první informace o rušení TV v okolí... Jak ten stožár hyzdí okolí... Již proběhly debaty o tom, zda vůbec mám na vysílání povolení a bůh ví, s kým se spojuji... Televizory v okolí při mém vysílání vesele poskakují po stolku, jelikož širokopásmové zesilovače a kvalitní antény nemohou moje "vlny" ustát. A to mám opravdu jen 100W. Na konec malý vzkaz: Povolení k vysílání skutečně mám a buďte rádi, že používám jen 100W, při povolených 750W by to bylo u vás v obýváku zajímavější, patrně by několik TV přijímačů samovolně odskákalo neznámo kam. 

POPIS STOŽÁRU:
Jedná se o vojenský příhradový výsuvný stožár o celkové délce 5m v zasunutém stavu a cca 14m v provozním stavu. K této délce je třeba připočítat ještě asi 2m pro rotátor a anténní držák. Stožár byl vyroben v roce 1975 a jeho hmotnost činí 130Kg - bez kotvícího příslušenství. Vysouvá se pomocí kliky a převodové skříně. Základní díl je dole opatřen sklápěcím mechanismem, druhý díl se vysouvá pomocí řetězu, třetí díl pomocí 2 lanek. 

ROTÁTOR:
Na vrcholu stožáru je rotátor CREATE RC5-3P, připevněn na spojce sloužící pro vyrovnání případného výkyvu, nad rotátorem opatřen pomocným kónickým kuličkovým ložiskem na anténní stožár.
  
ANTÉNA:
MOXON BEAM pro 20-15-10m
Technické údaje:
Maximální použitelný výkon - 2 kW P.E.P.
Impedance - 50 ohm
Zisk - 9dB
Front side ratio - 38dB
Front back ratio - 25dB  
Boom délka - 3,50 m
Boom průměr - 48mm
Délka reflektoru - 5,50m
Balun - 50 ohm 1:1 s konektorem SO239
Montážní trubka - průměr 40 až 50 mm
Hmotnost - 13kg
Odolnost vůči větru - min. 130km/h
SWR - 1:1,1

ROZPOČET: (zaokrouleno, nepočítal jsem položky menší jak 100Kč)
Stožár.........................10.000,-
Doprava stožáru.............1.200,-
Anténa........................10.000,-
Rotátor + příslušenství.... 15.000,-
Koax. + konektory...........6.100,-
Výroba paty do země........3.000,-
Lana-kotvení................3.700,-
Nátěrové hmoty atd........1000,-
Výroba držáku rotátoru.....20piv hi
Chránička do země..........500,-
Stavební materiál...........970,-
Uzemnění....................1.300,-
Další drobné věci............2.000,-
CELKEM 54.770 Kč

 

Zpět

Vyhledávání

© 2013 Všechna práva vyhrazena.