DX report - květen 2018

03.06.2018 08:31

Přijaté direct QSL v květnu:

Z60A, 3D2EU, XR0YD, TN5R

V květnu jsem pracoval s následujícími DX aktivitami:

A52YL, C98RRC, C96RRC, C8T, 3F6IC, TC0AX, P4/DF5AU, 3B9RUN, 6O0X, 6Y6N, FS/KH8Z, PZ5XX, PJ2/WI9WI

 

 

     V květnu se, stejně jako každý rok, zaměřuji především na pásmo 6m a stejně tomu bylo letos. Výskyt ES jsem hlídal a první spojení jsem dělal 4.5. s GM. Druhý den to pěkně chodilo do jihozápadní EU a 10.5. byl asi nejlepší den na tomto pásmu, jaký jsem kdy zažil. Sice ne co se DXů týká, ale co do počtu spojení a délky otevření pásma rozhodně ano. Chodila celá EU, A7, A9, EA8 atd. Udělal jsem asi 60 spojení, především na FT8 a něco málo na SSB. Ve večerních hodinách jsem čekal, kdy se pásmo zavře, ale dělal jsem spojení až do půlnoci našeho času. Tak dlouhé otevření jsem zažil poprvé. Když ale porovnávám letošek s loňskem, zdá se mi zatím, že to loni přeci jen chodilo lépe. Koncem měsíce jsem byl nucen demontovat HB9CV z vrcholku stožáru, protože se mi zdála nějaká pokroucená. Následně jsem zjistil, že je nakřivo proto, že se asi vlivem větru (po cca 2 letech) zcela zdeformoval úchyt na trubku. Tato anténa, celým názvem Diamond A502HBR, je spíše určena na portable, než na trvalou montáž. Tak jsem zatím QRV opět jen na vertikál V-2000 a u Jirky OK5IM jsem objednal 4 el. yagi. Tu jsem zatím neměl čas namontovat.

     Co se týká KV, tak překvapením byla značka 6O0X, pod kterou vysílal Baldur, DJ6SI. Byl QRV jen několik dní se 100W a pak přišla zpráva, že se musel vrátit domů. Podařilo se jen jedno CW spojení na 30m. Asi nejaktivnější expedici, nebo vlastně dvě, zorganizoval Russian Robinson Club. Pod značkou C98RRC vysílali 6 dní z ostrova Inhaca, AF-066 a udělali 9,5 tisíce spojení, z toho téměř 63% s EU. Pod značkou C96RRC vyjeli z Mozambique island, AF-088, odkud za 5 dní provozu navázali přes 10 tis. spojení, z toho 73% s EU. Byli aktivní na 40-15m pouze CW a SSB, takže si odpůrci FT8 přišli na své hi. Signály měli perfektní na všech použitých pásmech. Další expedice z Mozambiku byla C8T, což byla skupina ON radioamatérů. Za 10 dní provozu udělali sice téměř 18 tis. spojení, ale zdálo se mi, že signálově, aktivitou a především schopnostmi operátorů daleko zaostávají za výše zmíněnou ruskou expedicí. DX provoz byl občas velmi slabý, bylo znát, že toho mají někteří operátoři nad hlavu. Časté sebeanoncování v clusteru u takovéto expedice je taky dost podivné a myslím nevhodné. Provoz FT8 byla jedna velká katastrofa, protože si asi nepřečetli manuál a doporučení a jeli expedičním módem v normálním segmentu. Tady jsem se o spojení ani nepokoušel. Naproti tomu úplně náhodou a klasickým FT8 jsem udělal na 17m expedici 3B9RUN, což byla skupina pěti FR operátorů. Trochu duchařská expedice, slyšet ani vidět v clusteru je moc nebylo. Jeli jen FT8 a SSB a online log nezobrazuje statistiky, takže nevím, kolik toho udělali. Rovněž na 17m FT8 jsem zahlédl značku 3F6IC. Během pár zavolání bylo QSO doma a až pak jsem zjistil, že je to pro mě nová IOTA - ostrov Cebaco, NA-071, odkud 3 dny vysílala skupina šesti HP operátorů. Pod značkou VK9LI vysílali šest dní VK operátoři, ale jednalo se spíš o dovolenkovou aktivitu. Navázali jen 2225 spojení, z toho pouhá 2,8% s EU. Za to ale určitě nemohly jen špatné podmínky, že. Spojení udělali jen 3 OK stanice (gratulace Slávku) Další aktivity ani moc za zmínku nestojí, snad jen zaujala aktivita FOC stanic a dále stanic z Belgie s prefixem OT, k výročí 70ti let UBA. Vcelku bez problémů bylo možné získat všechny tři diplomy během pár dní.

     Jelikož nás toho z pohledu DX aktivit moc nečeká, ozvu se s dalším reportem asi až v srpnu. Na konci června by sice měla vyjet expedice do KH1, ale nějak si nedělám na tuto new one naděje. Termín a podmínky už snad nemohou být horší. Vzhledem ke zrušení Bouvetu stále čekám na poslední dvě DXCC, abych se konečně dohrabal k tomu Honor Roll :-)

 

Zpět

Vyhledávání

© 2013 Všechna práva vyhrazena.